Osmi krug natječaja za Ipard fond

Bez autora
May 20 2012

Ulazak Hrvatske u EU donosi više od 300 milijuna eura bespovratnih sredstava godišnje iz Ipard fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. Naime, trenutno je Hrvatskoj iz fonda za financiranje poljoprivrede i ruralnog razvoja na raspolaganju 25 milijuna eura godišnje. Ulaskom u EU, iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, Hrvatskoj će na raspolaganju biti preko 300 milijuna eura bespovratnih sredstava godišnje. Time se znatno povećava investicijski potencijal poljoprivrednog sektora i otvaraju veće mogućnosti za prijavu i financiranje projekata iz ovog sektora. U koordinaciji HGK i uz suradnju s predstavnicima bankarskog sektora biće izrađena brošura s hodogramom aktivnosti za proces prijave na Ipard natječaj te da će biti prezentirana korisnicima. Također, u organizaciji HGK, a uz suradnju s nadležnim tijelima i predstavnicima banaka, biće održane radionice koje će za cilj imati povećanje pripremljenosti projekata iz poljoprivrednog sektora za korištenje Ipard sredstava.

Osmi krug natječaja za Ipard fondUlazak Hrvatske u EU donosi više od 300 milijuna eura bespovratnih sredstava godišnje iz Ipard fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, rečeno je na sastanku predstavnika 14 banaka te Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom u organizaciji HGK-a.

Predstavnici bankarskog sektora izrazili su izniman interes za praćenjem pretpristupnih, ali i postpristupnih fondova. Naime, trenutno je Hrvatskoj iz fonda za financiranje poljoprivrede i ruralnog razvoja na raspolaganju 25 milijuna eura godišnje.

Ulaskom u EU, iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, Hrvatskoj će na raspolaganju biti preko 300 milijuna eura bespovratnih sredstava godišnje. Time se znatno povećava investicijski potencijal poljoprivrednog sektora i otvaraju veće mogućnosti za prijavu i financiranje projekata iz ovog sektora.

Na sastanku su analizirane poteškoće u provedbi Ipard programa vezane uz fazu pripreme financiranja i odobravanja kredita te su iznijeti prijedlozi za njihovo otklanjanje. Usuglašeno je da će u koordinaciji HGK i uz suradnju s predstavnicima bankarskog sektora biti izrađena brošura s hodogramom aktivnosti za proces prijave na Ipard natječaj te da će biti prezentirana korisnicima.

Također je dogovoreno da će u organizaciji HGK, a uz suradnju s nadležnim tijelima i predstavnicima banaka, biti održane radionice koje će za cilj imati povećanje pripremljenosti projekata iz poljoprivrednog sektora za korištenje Ipard sredstava.

Inače, započeo je osmi krug natječaja za mjere 101 i 103 Ipard programa. Osmi krug natječaja za dodjelu sredstava iz Ipard programa za Mjeru 101 „Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ i za Mjeru 103 „Unaprjeđenje prerade i trženja poljoprivrednih i ribljih proizvoda“ započeo je ovih dana i trajati će do 2. srpnja.

U sedam dosadašnjih natječaja zaprimljeno 261 prijava s ukupnom vrijednošću ulaganja od 1,19 milijarda kuna u vrijednosti tražene potpore od 586,8 milijuna kuna, a od toga su donesene odluke o odobrenju za 112 prijava s odobrenim iznosom potpore od 276,9 milijuna kuna.

U petom krugu natječaja koji je trajao od 30. svibnja do 11. srpnja 2011. godine, zaprimljeno je 40 prijava s ukupnim iznosom ulaganja od 199,3 milijuna kuna, te iznosom tražene potpore od 99,2 milijuna kuna. Od ukupnog broja prijava, ugovoreno je 18 prijava s ukupnim iznosom tražene potpore od 23,8 milijuna kuna te 6 prijava s ukupnim iznosom tražene potpore od 44,6 milijuna kuna unutar Mjere 103 Ipard programa.

U šestom krugu natječaja, koji je trajao od 17. listopada do 28. studenog 2011. godine, zaprimljeno je 61 prijava s ukupnim iznosom ulaganja od 345,3 milijuna kuna, te iznosom tražene potpore od 165,9 milijuna kuna. Od ukupnog broja prijava, 21 prijava je dobila odluku o odobrenju od strane Agencije za plaćanja s ukupnim iznosom tražene potpore od 39, 08 milijuna kuna dok je 26 prijava s ukupnim iznosom tražene potpore od 92,4 milijuna kuna još u obradi.

U sedmom krugu natječaja, koji je trajao od 2. siječnja do 29. veljače 2012. godine zaprimljeno je 40 prijava s ukupnim iznosom ulaganja od 140,8 milijuna kuna, te iznosom tražene potpore od 73,3 milijuna kuna.

Do sada je Agencija za plaćanja isplatila 25 prijava s ukupnim iznosom ulaganja od 59,2 milijuna kuna i iznosom isplaćene potpore od 30,3 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik